Temporal (şakak) bölge, yüzün üst üçte birinde, periorbital bölgenin lateralindeki alandır. Bu bölge kemikler tarafından çevrelenen bir çukurdur. Çukur alttan üste sırasıyla; kemik doku,temporal kas dokusu,derin fasya,yüzeysel fasya,deri altı yağ dokusu ve en üstte deriden oluşur.
Şakaklar yaşlanmanın ilk başladığı yüz bölgelerindendir.Genelde buradaki değişiklikler başlangıçta doktorlar ve hastalar tarafından gözden kaçırılabilir. Zamanla çöken şakaklara yapılacak dolgu ile genç ve sağlıklı bir görünüm elde etmek mümkündür.
Yaşlanma ile Şakaklarda Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Yaşla birlikte ,çukur kemik tabanında çökme,derialtı yağ dokusunda erime,deride sarkma ve incelme olur. Zamanla şakakta bu değişikliklerle konkav bir görüntü olur, çukurun ön sınırını oluşturan göz dış kemiği daha belirgin bir hale gelir. Kaşlar sağlıksız olarak ön plana çıkar. Şakak kaşın dış 1/3 kısmını desteklediği için yaşlanma ile karşıdan görünümde kaşın dış kısımı görünmez. Şakaklardaki basıklık, göz çevresindeki kırışıklıkları daha belirgin hale getirir; gözkapaklarının yandan sarkmasına neden olur.
Şakak Dolgusu ile Neyi Hedeflemeliyiz?
Şakaklar yüz simetrisinde çok önemli rol oynar.Zamanla bu bölgede oluşacak çökme,yüz simetrisini bozar,yüze sağlıksız bir görünüm verir.İşte bu alana yapılacak dolgudaki amaç, sadece kayıp hacmi yerine koymaktır. Böylece yüzdeki kemiksi görünüm yok olur. Şakak çukuru ile elmacık arasındaki devamlılık sağlanır.
İşlem Nasıl Uygulanır?
Lokal anestezik kremlerle deri uyuşturulduktan sonra,Dermal dolgu,ince bir iğne veya kanül ile şakaklara enjekte edilir. Yaklaşık 15 dakikalık bir işlemdir. Uygulamadan hemen sonra kişi sosyal hayatına dönebilir.